Pored pvc profila, bitan element svakog pvc prozora i vrata svakako su stakla koja površinski čine najveći deo stolarije. Ne samo da čine najveći deo, stakla imaju značajnu ulogu u toplotnoj izolaciji. Smatra se da 70% toplote prolazi upravo kroz stakla.

Tokom razvoja i proizvodnje stolarije, velika pažnja posvećena je izradi stakala koja će doprineti sprečavanju propuštanja toplote, odnosno smanjivanju troškova grejanja i omogućiti bolju toplotnu i zvučnu izolaciju.Koliko toplote prolazi kroz stakla izračunava se koeficijentom toplotne provodljivosti Ug. Što je vrednost Ug manja, veća je izolacija stakla, a samim tim i veći kvalitet pvc stolarije.

Poslednjih decenija, u EU radi racionalnije upotrebe energije, pooštravaju se uslovi, pa tako nova stolarija može imati maksimalno Ug=1,4Wm2/K, dok je u Švedskoj, Nemačkoj i Sloveniji taj koeficijent ne sme biti viši od 1,2Wm2/K.

Debljina stakla nema presudni značaj na termičku izolaciju stolarije. Daleko veći značaj ima broj i debljina međuprostora.Najčešća staklo koja se upotrebljava u stolariji je termopan ili termoizolaciono staklo, koje predstavlja više stakala, međusobno odvojenih prostorom ispunjenim vazduhom ili nisko provodljivim plemenitim gasom. Za razliku od vazduha, gasovi argon, ksenon, kripton su daleko efikasniji, jer propuštaju mnogo manje toplote u odnosu na čist vazduh. Danas se najviše koriste stakla ispunjena argonom, jer daju nizak stepen toplotne provodljivosti, a cenovno su pristupačniji široj populaciji. Ksenon i kripton su daleko efikasniji od argona, ali budući da su retki gasovi u prirodi, njihova cena je daleko viša,a samim tim i cena stakala, odnosno prozora.

Pored stakala, osnovni delovi termoizolacionog stakla su i distancer, letvica koja hermetički zatvara vazduh ili gas i sprečava prolazak vlage iz spoljašnje sredine u staklo; molekular ili apsorber vlage koji upija vlagu nastalu prilikom punjenja i montaže.

Stakla koja se nalaze u okviru termopana su:

1. Flot (ravno) - obično providno staklo, čija debljina može biti od 3mm do 10mm. U slučaju 4+16+4, odnosno stakla debljine 4mm sa međuprostorom od 16mm, flot stakla imaju koeficijent toplotne provodljivosti Ug= 2,5W/m2K;

2. E-low (niskoemisiono staklo) - stakla čija je unutrašnja strana flot stakla presvučena tankim slojem plemenitih metala (srebro, kalijum-oksid, cink-oksid). Ovo staklo omogućava prolazak svetlosti i sunčevih zraka, zadržava toplotu unutar prostorije, dok infracrvene zrake odbija i sprečava prolazak u prostoriju. Koeficijent provodljivosti u varijanti 4+16+4 je duplo niži u odnosu na obično izolaciono staklo, odnosno Ug=1,2W/m2K;

3. Stakla 4 godišnja doba - predstavljaju savremena visoko zaštitna stakla proizvođača Guardian. Ova stakla predstavljaju moderniju varijantu low - e stakala, sa naprednijim i termički boljim premazima. Dvoslojno staklo sa ispunjenim vazdušnim prostorom debljine 4+16+4 ima koeficijent provodljivosti Ug= 1,1W/m2K, dok troslojno staklo 4+14+4+14+4 ima visoku termičku izolaciju od Ug=0,6W/m2K.

Veoma često korisnici se nalaze u zabludi i strahu da će plemeniti gasovi iscuriti iz medjuprostora. Međutim istraživanja su pokazala da stakla koje imaju početnu vrednost argona oko 90% , gube ovaj gas 1% na godišnjem nivou, što znači da potpuni gubitak gasa je moguć posle 90 godina, koliko realno jedan isti prozor se i ne koristi.

Na osnovu navedenih činjenica izvodi se zaključak da izbor stakala u velikoj meri utiče na termičku i zvučnu izolaciju stolarije, odnosno prostora u koji se ugrađuje. Povećavanjem izolacije, u velikoj meri snižavaju se troškovi zagrevanja, odnosno hlađenja u letnjim periodima, kao i postizanje prijatne i ugodne klime u životnom prostoru

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio od koristi. Ukoliko imate nekih nedoumica, pitanja ili sugestija budite slobodni da nas kontaktirate, biće nam zadovoljstvo da razmenimo iskustva i izađemo u susret za eventualne nedoumice.

Interesuje vas nešto iz naše ponude? Pošaljite nam upit